Kuchnia - czystość na pierwszym miejscu

óre stanowią aktywny czynnik wszelkich środków czystości, takich jak szampony, proszki do prania, płyny do mycia naczyń, środki do mycia naczyń w zmywarkach itd. Czasami przez "detergenty" rozumie się wszelkie środki czyszczące j

Kuchnia  - czystość na pierwszym miejscu

Detergenty - ale co to jest?

Detergenty

sole sodowe estrów kwasu siarkowego z wyższymi alkoholami (np. laurylosiarczan sodu)
związki lub ich mieszaniny, które stanowią aktywny czynnik wszelkich środków czystości, takich jak szampony, proszki do prania, płyny do mycia naczyń, środki do mycia naczyń w zmywarkach itd.
Czasami przez "detergenty" rozumie się wszelkie środki czyszczące jako takie. W przemyśle środków czystości rozgranicza się jednak wyraźnie "detergenty właściwe" - w sensie pierwszej definicji oraz pozostałe składniki środków czyszczących - takie jak nabłyszczacze, dodatki koloryzujące, dodatki zapachowe, odżywcze, antystatyczne, wybielające itp.

Detergenty utożsamia się czasem z surfaktantami, co jednak nie jest poprawne, gdyż nie wszystkie detergenty działają jak surfaktanty i nie wszystkie surfaktanty są stosowane jako detergenty.

Detergenty "czyszczą" dzięki temu, że działają na brud/nieczystości na następujące sposoby:

zachowują się jak surfaktanty - ułatwiając mieszanie się brudu z wodą (lub innym rozpuszczalnikiem) ułatwiają zwilżanie mytych powierzchni
zmieniają pH powierzchni, co prowadzi do zrywania wiązań wodorowych którymi brud jest związany z powierzchnią lub zmiana pH prowadzi do rozkładu substancji tworzących brud
obniżają twardość wody, dzięki czemu woda lepiej zwilża powierzchnię i łatwiej rozpuszczają się w niej związki jonowe, tworzące brud
rozkładają brud poprzez reakcję utlenienia
działają enzymatycznie poprzez katalizowanie reakcji prowadzących do rozkładu cząsteczek organicznych tworzących brud
działają pianotwórczo - zwiększając powierzchnię styku brudu ze środkiem myjącym
Liczba związków chemicznych stosowanych jako detergenty jest bardzo duża i ciągle poszukuje się nowych. Skład detergentów stosowanych w danym środku czyszczącym wynika z faktu co ma być myte, czym to coś jest zwykle zanieczyszczone oraz jak ma się odbywać proces mycia.

Np: detergentem do czyszczenia szkła laboratoryjnego jest chromianka lub roztwór wodorotlenku potasu w etanolu. Są to bardzo skuteczne i tanie detergenty, jednak ich użycie w warunkach domowych groziłoby fatalnym skutkami, gdyż są to środki żrące. Stąd do ręcznego mycia naczyń stosuje się dużo mniej skuteczne detergenty oparte na łagodnych, nie uszkadzających dłoni surfaktantach pianotwórczych. Z kolei, użycie pianotwórczych sufraktantów w zmywarkach, czy płynach do mycia szyb samochodowych skutkowałoby niepotrzebnymi trudnościami ze spłukiwaniem piany z mytych powierzchni. Stąd w tego typu zastosowaniach stosuje się surfaktanty niepianotwórcze połączone z solami amoniaku, które przyspieszają spływanie warstwy środka myjącego z powierzchni.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Detergenty


Pozbyć się praktycznie każdego zabrudzenia

Osoby posiadające dzieci, albo zwierzaki dobrze wiedzą jak trudno usunąć niektóre plamy z dywanów. Kredki, farbki, czy plastelina wklejona bardzo pracowicie we włókna jest w domu praktycznie niemożliwa do usunięcia bez śladu. Czyszczenie przy użyciu ogólnodostępnych środków zazwyczaj daje mierne rezultaty. Zwłaszcza wywabianie uciążliwych plam wymaga wiedzy i doświadczenia. Jak się okazuje pranie dywanów to nie taka prosta sprawa. Nawet używanie profesjonalnych środków czystości przez osoby nie posiadające wiedzy na temat ich stosowania może znacznie pogorszyć sprawę. Firma oferująca pranie dywanów posiada zarówno wiedzę, jak i doświadczenie w walce z każdym rodzajem plam. Środki, jakie stosuje się w profesjonalnym czyszczeniu dywanów odpowiednio dobrane i właściwie użyte pozwalają pozbyć się praktycznie każdego zabrudzenia, jakie szpeci nasz dywan. Czasami warto zaufać specjalistom i powierzyć im wykonanie zadania, którego rezultatów w przypadku naszych starań pewni nie jesteśmy. Pranie dywanów przez profesjonalne firmy to ogromna oszczędność czasu. Odpowiednia firma zrobi to szybko i fachowo. Ceny usług czyszczenia dywanów wahają się w zależności od rozmiarów, rodzaju plam i środków używanych do jej wywabiania.


Podstawowe zasady dbania o czystość w kuchni

Zachowanie czystości w kuchni jest niezwykle ważną sprawą. Jest kilka prostych zasad, o których trzeba pamiętać. Przede wszystkim - naprawdę używanie różnych desek do krojenia warzyw i mięsa ma sens. Sporo warzyw i owoców spożywamy na surowo, a przecież nie dezynfekujemy deski. Nie wspominam już o takiej podstawie jak mycie owoców i warzyw - to sprawa nie tylko dotycząca bakterii, ale również nawozów i wosków, którymi są traktowane rośliny. Jeśli chcesz użyć skórki z cytrusów to kup te z certyfikatem bio - nie mogą wtedy zawierać szkodliwych wosków na skórce. Drewno w kuchni - ważna sprawa, zabezpieczajmy je specjalnymi olejami do drewna, które ma kontakt z żywnością. Dzięki temu nie tylko deska do krojenia będzie dłużej nam służyć, ale przede wszystkim taki olej zabezpiecza przed wnikaniem brudu w strukturę drewna, ma również działanie hydrofobowe, a pamiętajmy - bakterie uwielbiają rozwijać się w wodzie. Olejowanie desek, blatów i stołów to naprawdę nic trudnego.