Wędzenie dla każdego
Samodzielne wędzenie jest w Polsce coraz bardziej popularne. Wszelkiego rodzaju wędzarnie rosną jak grzyby po deszczu na działkach i w przydomowych ogródkach. Każdy kto spróbował domowych wyrobów wie, że jest to gra warta świeczki. Niezapomniany smak i aromat zachęcają do samodzielnego wędzenia, które jest prostsze niż może się nam wydawać. Najważniejsze jest stworzenie odpowiedniej konstrukcji z miejscem na palenisko oraz miejscem do wieszania wędzonek. Następnie powinniśmy dobrać odpowiedni rodzaj drzewa w zależności od tego, czy chcemy wędzić ryby, drób, wieprzowinę lub wołowinę. Drewno powinno suszyć się przez minimum trzy miesiące, zanim zostanie użyte do wędzenia.
Zrób własną wędzarnię
Zalety wędzonych potraw zna każdy z nas i zajadamy się z nimi ze smakiem. Niesamowity aromat wędzenia potrafi nadać wyjątkowego smaku i aromatu wszelkiego rodzaju wędlinom, zupom czy daniom jednogarnkowym. Nie dziwi więc wszechobecność wędzonek w przepysznej polskiej kuchni. Często jednak można spotkać się z wyrobami, które udają wędzone. Mają one nadawany sztuczny kolor i aromat, jednakże nie mają nic wspólnego z prawdziwym wędzonym jedzeniem. Aby spożywać zdrowe posiłki z pewnego źródła najlepiej jest wykonać wędzarnię w swoim ogródku, jeśli tylko mamy taką możliwość. W Internecie znajdziemy wiele porad na temat budowy wędzarnika oraz przepisów na pyszne, własnoręcznie zrobione wędliny.
Odpowiednie drewno tajemnicą smaku wędzonek
Coraz więcej osób posiadających ogródki działkowe lub przydomowe decyduje się na samodzielne wędzenie. Nic tak pięknie nie pachnie jak samodzielnie przygotowane wędliny i kiełbasy. Nie zawierają one chemicznych dodatków oraz znacząco różnią się smakiem od tych kupnych. Nic więc dziwnego, że rozwiązanie to znajduje coraz więcej zwolenników. Wystarczy kawałek ogródka w którym zmieścimy prostą do stworzenia konstrukcję wędzarni i dobre chęci. Po jej wykonaniu należy zapoznać się z przepisami na różnego rodzaju wyroby wraz z informacjami o tym, jakie drewno należy do nich dobrać. To właśnie odpowiedni rodzaj drzewa gwarantuje wyjątkowy smak, zapach i kolor wędlin.