Blog z przepisami
Kuchnia francuska - każdy kucharz musi coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych sposobów gotowania, łączenia składników, sposobu podawania dań, jest matką wielu różnych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej. Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Dania mogą...Kuchnia francuska - każdy kucharz musi coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych sposobów gotowania, łączenia składników, sposobu podawania dań, jest matką wielu różnych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej.
Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Dania mogą być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Ale jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża liczba dań duszonych, na bazie wina.
Jest także zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Raptem parę składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.
Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. - tekst jest OK Polecam również - tekst jest OK Na temat to też niezłe info
Kuchnia francuska - każdy kucharz musi coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych sposobów gotowania, łączenia składników, sposobu podawania dań, jest matką wielu różnych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej. Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Dania mogą...Kuchnia francuska - każdy kucharz musi coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych sposobów gotowania, łączenia składników, sposobu podawania dań, jest matką wielu różnych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej.
Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Dania mogą być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Ale jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża liczba dań duszonych, na bazie wina.
Jest także zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Raptem parę składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.
Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. - tekst jest OK Polecam również - tekst jest OK Na temat to też niezłe info