Przydomowa oczyszczalnia ścieków - kilka przydatnych informacji

pomiarowych. Na Zachodzie urządzenia te występują głównie pod nazwami będącymi odpowiednikami nazw: kamera termiczna, termograficzna lub kamera podczerwieni, zwłaszcza gdy z kontekstu wynika, że jej zakres czułości widmowej ob

Przydomowa oczyszczalnia ścieków - kilka przydatnych informacji

Termowizor, czyli kamera termowizyjna

Termowizor ? optoelektroniczne urządzenie obrazowe analizujące tzw. temperaturowe promieniowanie podczerwieni. Występuje w wersjach obserwacyjnych oraz pomiarowych.

Na Zachodzie urządzenia te występują głównie pod nazwami będącymi odpowiednikami nazw: kamera termiczna, termograficzna lub kamera podczerwieni, zwłaszcza gdy z kontekstu wynika, że jej zakres czułości widmowej obejmuje pasma 3-5 lub 8-13 mikrometrów. Pasma te pokrywają się z obszarami wysokiej przepuszczalności atmosfery dla promieniowania podczerwonego.


Termogram parowozu wykonany kamerą wysokiej rozdzielczości
O atrakcyjności zobrazowań bądź badań metodą termowizyjną decyduje wszechobecność promieniowania temperaturowego, zbyteczność stosowania jakichkolwiek zewnętrznych źródeł oświetlenia, znacznie mniejszy wpływ mgieł, dymów oraz klasycznych dla promieniowania widzialnego oddziaływań maskujących. Zdolność aparatury do tworzenia, w czasie rzeczywistym, zobrazowań mikrozmian w rozkładach temperatury stwarza unikatowe możliwości obserwacji, wykrywania oraz diagnozowania stanu badanych obiektów. Operator kamery decyduje o sposobie różnicowania tych rozkładów w obrazie wyjściowym (zobrazowania czarno-białe, biało-czarne lub kolorowe z różnym doborem skal).

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Termowizor


Przemysł spożywczy, a czystość

Przemysł spożywczy jest szczególny, ponieważ jakiekolwiek zaniedbania dotyczące higieny i czystości w tym segmencie mogą być bardzo groźne dla ludzi. Z tego powodu używa się specjalnych środków, dedykowanych do przemysłu spożywczego. Ich zadaniem jest nie tylko dokładne czyszczenie powierzchni, czy też urządzeń, powinny być również antybakteryjne. Reżim sanitarny w zakładach produkujących żywność powinien być zachowany. Na szczęście takie miejsca podlegają częstym kontrolom, a uchybienia zdarzają się rzadko.


O oszczędzaniu

Płacisz wysokie rachunki za wodę i myślisz, czy możesz jakoś oszczędzić? Jest parę prostych sposobów.

Jednak jeżeli zużycie wody wydaje ci się zbyt wysokie, skontroluj czy gdzieś ona "nie ucieka" bokiem, lub czy ktoś jej... "nie pożycza". Zdarza się również, że rachunek jest błędnie naliczony przez przedsiębiorstwo wodociągowe.

Ale jeżeli wszystkie instalacje działają prawidłowo, to trzeba jeszcze skontrolować parę rzeczy.

Miejscem gdzie bardzo dużo wody zużywamy jest toaleta. Skontroluj, czy masz oszczędną spłuczkę, czy też może woda leje się do muszli ciągle? To bardzo często występujący problem. Mechanizm spłuczki da się kupić osobno, można go wymienić samodzielnie. W najgorszym razie, trzeba niestety zafundować sobie nową toaletę.

Istotna jest także jakość i energooszczędność sprzętów AGD - pralki i zmywarki. Dobra sprzęt zużywa zauważalnie mniej wody, niż poszłoby przy ręcznym zmywaniu. Pralka powinna posiadać automatykę ważenia, dzięki czemu dopasuje ilość wody do ilości prania.