Dlaczego zakłady pogrzebowe są dzisiaj tak popularne?
Śmierć bliskiej osoby zawsze jest dla nas ciężkim przeżyciem, dlatego jeśli dodatkowo trzeba zająć się zorganizowaniem pogrzebu, cała sytuacja staje się podwójnie trudna. Formalności związanych z pochówkiem jest całkiem dużo, bez względu na to, jaki rodzaj pogrzebu się zamierza zorganizować, świecki czy religijny. Właśnie z tego powodu, tak cenna jest każda pomoc, jaką są w stanie nam zaoferować profesjonalne zakłady pogrzebowe, które obecnie stają się już pewnego rodzaju standardem i zdecydowana większość osób decyduje się na skorzystanie z ich usług. Zakład bowiem pozwala na kompleksową organizację uroczystości pogrzebowych w jednym miejscu.
Jak wygląda pogrzeb świecki?
Osoby, które nie czują przynależności do żadnej religii często decydują się dzisiaj na pogrzeb świecki. Jak on wygląda? Wszystko zależy od tego, jakie są oczekiwania zmarłego, który niekiedy zostawia wskazówki w swojej ostatniej woli oraz najbliższej rodziny. Ciało może zostać pogrzebane na cmentarzu lub skremowane. Dzisiaj na rynku działa wiele zakładów pogrzebowych, które zajmują się organizowaniem pogrzebów świeckich i doskonale wiedzą, jak powinna przebiegać podobna uroczystość oraz na co zwrócić przede wszystkim swoją uwagę. Istnieje między innymi możliwość wygłoszenia okolicznościowej mowy, w której nawiązuje się do życia zmarłej osoby. Taka mowa często jest niezwykle wzruszającym momentem w całej uroczystości, więc z pewnością warto nad nią dobrze popracować.
Czym jest stypa i czy jest potrzebna?
Na pogrzeb często zjeżdżają się bliscy z całego kraju, a dzisiaj często również ze świata, ponieważ wiele osób emigruje. Trzeba więc mieć to koniecznie na uwadze, jeśli jest się na etapie planowania tej smutnej uroczystości. W polskiej tradycji po pogrzebie zazwyczaj ma miejsce stypa, czyli niewielki poczęstunek dla uczestników. Dlaczego stypa ma znaczenie? Przyjazd z daleka oznacza głód i zmęczenie, dlatego podanie obiadu jest przez niektórych witane z wdzięcznością. Najczęściej stypa ma postać dwudaniowego obiadu i deseru. Często serwowane są też napoje, zwłaszcza kawa i herbata. Obecnie na rynku działa wiele specjalistycznych firm, które zajmują się organizowaniem styp, na przykład restauracji czy sal imprezowych, dzięki czemu zaplanowanie stypy jest już o wiele łatwiejsze.