Walka z trądzikiem

ncję pasty, barwę białawą, jest niemal bezwonny i ma bardzo słabo wyczuwalny smak. Zastosowanie Kuchnia ? olej jest jadalny i szeroko stosowany w Afryce subsaharyjskiej co najmniej od XIV wieku. Używany jest do smażenia oraz j

Walka z trądzikiem kosmetyki na trądzik

Masło shea - zastosowanie i działanie. Wikipedia

Masło shea ? olej roślinny uzyskiwany z owoców masłosza Parka (ang. pot. shea tree). W postaci świeżej, nieprzetworzonej ma konsystencję pasty, barwę białawą, jest niemal bezwonny i ma bardzo słabo wyczuwalny smak.

Zastosowanie
Kuchnia ? olej jest jadalny i szeroko stosowany w Afryce subsaharyjskiej co najmniej od XIV wieku. Używany jest do smażenia oraz jako dodatek do wielu potraw wpływający na ich konsystencję, aromat i właściwości smakowe.
Kosmetyka ? masło shea jest stosowane w kosmetyce, jako środek nawilżający, zmiękczający skórę, kojący, uelastyczniający, przeciwzmarszczkowy, chroniący przed promieniami UV, przedłużający opaleniznę.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Masło_shea


Zabieg maseczki kosmetycznej. Cytat z Wikipedii

Maseczka kosmetyczna - zabieg stosowany na skórę twarzy w celu poprawienia jej kondycji - oczyszczenia, odżywienia, złagodzenia niekorzystnego wpływu środowiska, zniwelowania niepożądanych zmian (łojotok, rozszerzone naczynia krwionośne itp.) lub efektów starzenia się. Choć najczęściej stosują go kobiety, przekonuje się do niego coraz więcej dbających o swą powierzchowność mężczyzn.

Na uprzednio umytą i osuszoną twarz nakłada się maseczkę, zazwyczaj w postaci pasty, papki lub kremu, a po upływie kilku do kilkunastu minut zmywa się lub ściera jej resztki (niektóre, zwłaszcza gotowe specyfiki wchłaniane są w dość znacznym stopniu przez skórę). Po oczyszczeniu skóry należy ją przetrzeć tonikiem, by przywrócić naturalne pH skóry.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Maseczka_kosmetyczna


Wikipedia i działanie wody różanej

Woda różana jest produktem ubocznym w produkcji olejku różanego. Pierwotnie wytwarzana w krajach arabskich, obecnie rozpowszechniona niemal na całym świecie.

Woda różana jest popularna w kuchni azjatyckiej od VIII wieku n.e. i stosowana do sporządzania napojów, gotowania mięsa i wyrobu słodyczy (np lassi).

Działa tonizująco na skórę. W starożytnym Rzymie woda różana była używana do kąpieli. Używana jest również w produkcji kosmetyków i perfum.

Bywa stosowana w ceremoniach religijnych (islam, hinduizm).

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Woda_różana