Wyposażenie kuchni - ważny temat

samodzielnie, ponieważ mamy większą kontrolę nad tym co jemy. Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne - zapobiega nowotworom, dodaje energii i poprawia samopoczucie. Ostatnio coraz popularniejsze jest przygotowywanie potraw na parze -

Wyposażenie kuchni - ważny temat Gotowanie to przyjemność. Poszukujesz dobrych garnków i patelni? Zapraszamy

To co jemy, ma wpływ na nasze zdrowie

Gotowanie może być formą spędzania wolnego czasu. Warto przygotowywać posiłki samodzielnie, ponieważ mamy większą kontrolę nad tym co jemy. Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne - zapobiega nowotworom, dodaje energii i poprawia samopoczucie. Ostatnio coraz popularniejsze jest przygotowywanie potraw na parze - można tutaj zastosować albo specjalny wkład na garnek, są również dostępne piekarniki parowe. Warzywa i ryba przygotowane na parze nie tracą witamin i przede wszystkim - nie dodajemy dodatkowych kalorii. Taki garnek lub wkład do gotowania na parze to nie jest jakiś wielki wydatek, a przygotowanie dania jest szybkie i naprawdę łatwe.


Trudny wybór

Na rynku mamy garnki zrobione z różnych materiałów - teflonowe, emaliowane, miedziane, tytanowe... Zatrzęsienie. Więc co wybrać? Ile zapłacić? Cóż - jeśli czas w kuchni spędzasz okazyjnie, to nie warto wydawać dużych pieniędzy na wysokiej jakości sprzęt - po prostu się zmarnuje. Ale jeśli gotowanie to Twoja prawdziwa pasja - to warto dobrze przemyśleć wybór garnków i patelni. Znaczenie ma również to na czym gotujemy - płyty indukcyjne mają swoje specyficzne wymagania, nie każdy garnek "odpali". Na szczęście większość dostępnych obecnie w sprzedaży naczyń do gotowania bez problemu działa na indukcji.


O polskiej kuchni

Pisałam tekst o kuchni polskiej i o tym, jak źle bywa postrzegana. Często wstydzimy się naszej kuchni. Ale to dotyczy również innych, typowo polskich akcentów. Wstydzimy się religijności, naszych tradycji i zwyczajów. Naszej historii, naszego rządu, jednym słowem - wstydzimy się wszystkiego, co polskie.

Jednak tak naprawdę właśnie takiej postawy powinniśmy się wstydzić. Większość krajów jest dumna z całego swojego dziedzictwa. Z regionalnych kuchni też. Polska ze względu na to, że jest bardzo dużym krajem, ze skomplikowaną historią, ma bardzo dobrze rozwinięte kuchnie regionalne. To naprawdę niesamowite, jak bardzo różnią się między sobą tradycyjne potrawy z różnych miejsc naszego kraju. Kuchnia śląska w ogóle nie przypomina podlaskiej, czy kaszubskiej. Ba - mazurska ma niewiele wspólnego z podlaską (a są to regiony położone obok siebie). Zupełnie inne są tradycyjne potrawy na Podhalu, a inne nad morzem. Oczywiście wynika to z tego, że bogactwa naturalne tych regionów się różnią.

Z czego ten dziwny wstyd wynika? Może z tego, że w większości kuchnia polska, to kuchnia biedna. Często oparta na ziemniaku. Jednak to, jak niesamowite potrawy powstały w warunkach trudnych, jest warte odnotowania. Chyba w żadnym kraju nie ma tylu potraw z ziemniaka.