Blog kulinarny
Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi ją znać. Bo to fundament, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych sposobów przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu podawania potraw, jest matką wielu innych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej. Kuchnia francuska do łatwych nie...Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi ją znać. Bo to fundament, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych sposobów przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu podawania potraw, jest matką wielu innych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej.
Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Dania mogą być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Ale jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora ilość potraw duszonych, na bazie wina.
Jest także zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Tylko parę składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.
Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. Na temat to też niezłe źródło - też dobry Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały. Wpis inspirowany jest również
Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi ją znać. Bo to fundament, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych sposobów przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu podawania potraw, jest matką wielu innych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej. Kuchnia francuska do łatwych nie...Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi ją znać. Bo to fundament, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych sposobów przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu podawania potraw, jest matką wielu innych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej.
Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Dania mogą być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Ale jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora ilość potraw duszonych, na bazie wina.
Jest także zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Tylko parę składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.
Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. Na temat to też niezłe źródło - też dobry Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały. Wpis inspirowany jest również